Pentax 17 anmeldelse

Det er for længst blevet slået fast at film er kommet for at blive, og interessen for film fotografering vokser dag for dag. Men på trods af denne kendsgerning, har ingen af de store kameraproducenter været villige til at starte en produktion af nye kameraer. Nu har en gammel kending imidlertid meldt sig på banen, og vi har fået æren af at teste det første analogkamera, som Pentax har lanceret i 20 år.

Pentax 17

Navnet indikerer i sin enkelthed at Pentax 17 er et half-frame kamera, da tallet 17 henviser til billedernes bredde på 17mm. Et klassisk fuldformatskamera eksponerer et billede med dimensioner på 24x36mm, hvorimod half-frame kameraer laver billeder som måler 24x17mm. Det betyder at vi er i stand til at optage det dobbelte antal billeder på en standard 35mm filmrulle, hvilket halverer omkostningerne til såvel film som fremkaldelse. Billederne optages af samme årsag stående, hvilket gør kameraet ideelt til portrætfotografering. Ulempen er til gengæld at billederne indeholder mindre information, som helt lavpraktisk har en betydning for billedkvaliteten, men mere om det senere.

Førstehåndsindtryk

Efter at have brugt de sidste 10 år på at købe og sælge brugte filmkameraer, føles det nærmest naturstridigt at åbne en kasse med et helt nyt analogkamera. Kameraet lugter ikke gammelt, det skinner, det har ingen ridser, og du er den første som tænder det. Det er en vidunderlig oplevelse, som ikke har været analog fotografer forundt de seneste to årtier, jo mindre du tilhører den meget eksklusive Leica M6 klub. I kassen finder du udover selve kameraet, en håndledsrem, et objektivdæksel, en brugervejledning og et CR2 batteri, som ifølge Pentax har en levetid på mere end 10 film. Kameraet føles let, men solidt. Det vejer omkring 300g og det er kompakt nok til at glide ned i en lille taske eller jakkelomme. Batterihuset fungerer som et lille greb, så kameraet er behageligt at betjene, og det kan sagtens holdes med en hånd uden at man er bange for at tabe det. Materialerne minder på mange måder om det man kender fra et digitalt spejlreflekskamera, og består af en blanding af letvægtsmagnesium og plastik. Designet er elegant og flere af kameraets komponenter trækker tråde tilbage til klassiske Pentax modeller.

Betjening & Funktioner

Kameraet har et 25MM F/3.5 objektiv med 6 manuelle zonefokus områder, som kan indstilles via symboler eller via afstand. Det fungerer ganske ubesværet og man kan både se fokusindstillingerne i søgeren og på selve objektivet. Der er indstillingsknapper langs toppen af ​​kameraet, et manuel filmfremføringshåndtag, en tænd/sluk-knap, en tæller, en aux-indgang til en elektronisk kabeludløser, og et stativgevind i bunden. ISO indstilles manuelt fra 50 til 3200, og du har også mulighed for at lave en eksponeringskompensation. Kameraet eksponeringsprogram indstilles via en knap på toppen af kameraet, som består af 7 forskellige symboler: Auto, Program, Auto Flash, Bulb, Bokeh, Aften, Aften Flash. Her kan alle være med og det fungerer ganske fortrinligt. Eksponeringerne er næsten konsekvent perfekte, selv når du udfordrer kameraet, såsom fotografering i modlys. Den indbyggede flash er velkontrolleret og fungerer godt som udfyldningsflash og til portrætter.

Billedkvalitet

Objektivet er fremragende og billedkvaliteten imponerer på trods af begrænsningerne ved half-frame formatet. Objektivet tegner skarpt, billederne er detaljerige og kameraet er lysstærkt nok til at tage håndholdte billeder indendørs og om aftenen. Selve objektivkonstriktionen stammer fra et ældre Ricoh half-frame kamera, men det er blevet opdateret med en moderne coatning, hvilket klart kommer til udtryk i billedkvaliteten. Lukkeren er meget lydsvag og den genererer næsten ingen rystelser, hvilket er en vigtig faktor når man optager billeder på længere lukkertider. Vi har vedhæftet et udpluk af vores testbilleder nedenfor.

Konklusion

Da vi først hørte om kameraet var vi meget skeptiske. Half-frame og ingen autofokus! Men efter at have testet kameraet i tre dage må vi overgive os, og tage hatten af for Pentax tilbagevenden til den analog verden. Kameraet er nemt at betjene, men giver stadigvæk en bred vifte af manuelle funktioner, hvilket betyder at det både kan benyttes af nybegyndere og garvede fotografer. Billedkvaliteten er fremragende på trods af half-frame formatet, som til gængæld halverer omkostningerne ved køb af film og fremkaldelse. Ydermere er bekymringerne ved køb af second hand kameraer fortid, da Pentax 17 naturligvis sælges med 2 års garanti, og fremadrettet vil kunne serviceres af Pentax.

Kameraet har en udsalgspris på DKK 4.349,00 og forventes lagerført i juli 2024

Analog kameraerPentaxPentax 17Review

Jun 24