Når du rejser med film

Sommerferien står for døren, og hvis du planlægger en flyrejse, så bør du tage en række forbehold inden du begiver dig mod sikkerhedskontrollen med dit analog kamera over skulderen. Lufthavnens scannere kan nemlig ødelægge dine film.

Problematikken med scanningsskader er ikke ny. Det har været en udfordring for rejselystne fotografer gennem årtier, men den teknologiske udvikling inden for lufthavns security har gjort problematikken mere aktuel end nogensinde.

Traditionelt set har man gjort brug at røntgen teknologi til at scanne håndbagage. Røntgenscannere udsender en forholdsvis lav dosis elektromagnetiske bølger, som kan beskadige film på ISO 800 og derover. Da der næsten ikke længere produceres film med så høje ISO værdier, har problematikken været begrænset. Men vi har desværre set en eksplosion i antallet af scanningsskader, over de seneste par år, grundet øget brug af nye CT-scannere. CT-scanneren udsender ligesom røntgen scanneren elektromagnetiske bølger, men intensiteten er langt højere, og derfor ser vi nu skader på film over en bred kam.

Et eksempel på den nye generation af CT-scannere:

De mest sårbare film er stadigvæk film med en høj ISO, da de er mere sensitive end film med lavere ISO. Derudover er Kodaks Portra serie også meget udsat, da de har en meget kompleks emulsion, som reagerer kraftigt på CT-scanneren. 
Vi indsamler løbende rejseerfaringer fra vores kunder, og billedet er desværre meget mudret, da de forskellige lufthavne håndterer problematikken på meget forskellig vis. Nogle lufthavne har helt faste procedurer for håndtering af film, mens andre nærmest ikke ved hvad film er. Vi har samlet nogle gode råd nedenfor, så du kan få film med på ferien:
.

1. Pak altid dine film i håndbagagen, da alle kufferter bliver CT-scannet.

2. Mød op i lufthavnen i god tid, så du ikke skal haste gennem security.

3. Pak dine film ud af emballagen, og tag altid filmen ud af dit kamera.

4. Pak dine film i en ziplock pose, og vedlæg en Kodak scan-label.

5. Placer posen i en tom security bakke, og skub den frem på båndet.

6. Bed security medarbejderen om et manuelt check af dine film.

 

Kastrup Lufthavn har i skrivende stund to CT-scannere, så det er muligt at vælge en security gate, som benytter de klassiske røntgen scannere. Men vi er blevet informeret om, at de er i gang med en løbende udskiftning, så det er desværre en stakket frist. Heldigvis har man valgt at tilbyde manuelle film check, så det burde ikke give problemer når du rejser ud fra København.

Ønsker du en ekstra sikkerhed, så kan vi anbefale Domkes Film Guard Bags. Det er en film pose med en blyimprægneret vinylplade, en slidstærk velcro-lukning og en vandafvisende ballistisk nylon yderskal, som beskytter mod stråling. Den er produceret til at beskytte film mod røntgen scannere, men den vil også mindske strålingen ved CT-scanning. Den kan købes i vores webshop i to forskellige størrelser via linket nedenfor:

https://shutterbugcph.dk/search?type=product&options%5Bprefix%5D=last&q=domke

Derudover kan du afhente en gratis Kodak scannings-label i butikken, hvor vi også står klar med gode råd og vejledning. God rejse!

Ct-scannerFilmLufthavnRejseScanningSecurityX-ray

Apr 28